Recent

Stichting Hans van Eck heeft een donatie van €5000 toegekend aan het Dierenopvangcentrum Groningen. De donatie wordt ingezet voor het plaatsen van nieuwe schuttingen, een nieuwe schuilstal, en het aanleggen van nieuwe bestrating bij de paardenverblijven. Hiermee wordt de huisvesting van de dieren aanzielijk verbeteren. Voor meer informatie over dit project en andere initiatieven van het Dierenopvangcentrum Groningen.

bezoek https://www.stichtinghansvaneck.nl/projecten/dierenopvangcentrum-groningen/


Door de stijgende prijzen doen sommige mensen hun huisdieren weg. Dan kom je uit bij een dierenopvang, maar die kunnen het hoofd ook nauwelijks nog boven water houden. Zo ook de opvang van André Kerkhof in Groningen, die na 35 jaar nu dreigt om te vallen door de hoge energieprijzen.

Verzwakte egels, alleen gelaten slangen en aangevallen vogels. Bij Dierenopvangcentrum Groningen worden ze al meer dan 30 jaar liefdevol opgevangen en verzorgd. De stichting kan de energierekening niet meer betalen en is radeloos. 

‘Ik ben elke dag bezig met de opvang en de verzorging van de dieren. Ik doe dit al 20 jaar dus dit doet me echt wat’, vertelt Sandra Beijert van het Dierenopvangcentrum. De stichting betaalde voor de energiecrisis 688 euro per maand, dit is nu verhoogd naar 3150 euro per maand. ‘Wij kunnen het maandbedrag wel omlaag zetten maar dan krijgen we aan het einde van het jaar een rekening van rond de 30.000 euro. Dat moeten we dan bijbetalen.’

Ook beheerder André Kerkhof is aangeslagen. Hij werkt al meer dan 30 jaar voor de stichting en ziet zichzelf niet iets anders doen. ‘Dit is mijn leven hier. Ik wil echt niet stoppen, wat moet ik anders?’, vraagt hij zich geëmotioneerd af.

De stichting krijgt geen subsidie van de gemeente en een eventueel energieplafond dekt ook niet alle kosten. Zelf proberen ze al te verduurzamen, maar ook dat is niet voldoende. ‘We zijn met verduurzamen al een heel jaar bezig. Kachels uit en lampen uit, maar met de huidige energieprijzen maakt dat niet veel uit’, zegt Beijert.

De stichting hoopt dat door giften het dierenopvangcentrum kan blijven voortbestaan. Er is een crowdfundactie opgezet.


Al lange tijd heeft het dierenopvangcentrum moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat begon toen gemeente Groningen een paar jaar geleden de subsidie stopzette, vertelt Sandra Beijert van het centrum. “Alle gemeentelijke subsidies gaan nu naar de dierenbescherming. Daar zijn wij met reden niet bij aangesloten waardoor wij niks meer krijgen en overleven bij de gratie van donateurs.” Daarnaast stoppen de vrijwilligers veel eigen geld in het centrum. Sandra ook. “Bijna mijn hele uitkering gaat hier naartoe.”

Energierekening van 3150 euro per maand
Met dat schrapen en sprokkelen konden ze de afgelopen jaren net het hoofd boven water houden. Maar dat lukt niet meer dankzij de snel stijgende energieprijzen. In korte tijd is het maandelijkse voorschotbedrag voor gas bijvoorbeeld van ongeveer 800 euro naar 3150 gegaan. “Dat kunnen we gewoon niet betalen”, sombert Sandra. “Dat heb ik ook tegen Eneco verteld, maar het was niet anders. Ik kon het het voorschotbedrag eventueel naar beneden bijstellen, maar dan is de kans groot dat we aan het einde van het loopjaar een narekening van 30.000 euro krijgen. Dat is niet op te brengen.”

https://www.facebook.com/Dierenopvangcentrum.Groningen/photos/a.595034243911665/3267415910006805/

In 2019 is er aandacht gevraagd voor de opvang. Middels kranten, lokale nieuwszenders en social media.
Er is een online doneer actie opgezet om de stichting een steuntje in de rug te geven. De online actie vindt u hier.

Hieronder vind u wat items uit het nieuws.

Item OOG tv 2019.

Krant artikel Dagblad van het noorden

Het water staat het Dierenopvangcentrum Groningen aan de lippen. Een donoractie moet redding brengen voor de opvang van wilde en hobbydieren. ( Lees verder op Daglad van het Noorden )

Item RTV Noord 2014

Zie RTV-Noord

Item OOG tv 2013